Økonomi i en båd

Jeg synes det er svært at få et overblik over hvad det egentlig koster at have en båd.
Når jeg spørger rundt omkring, virker det som mange ikke rigtig har regnet på hvad det koster. Eller også vil de ikke være helt ærlige omkring det. Jeg kan ikke helt regne ud, hvilken udgifter bådejere har i deres tanker, når jeg spørger?

Anskaffelse af båd
Anskaffelse af en bådplads Kr. 60.000.- (Andelsbevis)
Kontigent af bådpladsen Kr. 5.000.-
Forsikring af båden Kr. 30.000.-
Op og nedtagning af båden (22 tons) Kr. 5.000.-
Servicering af båden Kr. 6.000.-
Opvarming af båden i vinterhalvåret Kr. 18.000.-
Diverse uforudsete udgifter. (Feks, strøm) Kr. 6.000.-

Pris per år uden bådplads. Kr. 70.000.- (Ca. Kr. 5.800.- mdr)

Så kommer der forbrug når båden skal ud og luftes. Her kan der jo kun være tale om et skøn, og det forandre sig sikkert fra år til år.
Men hvis jeg regner med diesel og havnepenge, og ikke er fedtet med hvor jeg sejler hen, beløber det sig måske i kr. 30.000.-
Så har jeg regnet med 50 overnatninger i forskellige havne til kr. 200.- per overnatning, og Kr. 20.000.- i Diesel
Så hvis jeg regner med at bruge omkring kr. 100.000.- per år eller ca. 8.500.- per mdr for at have båd, er det sikkert ikke helt skudt ved siden af.

Jeg har spurgt efter en forsikring og jeg synes det virker lidt mærkeligt?
Hvis jeg bare tager en ansvarsforsikring, som er lovpligtig for at kunne ligge i havnen koster den omkring Kr. 900.- per år.
Hvis jeg skal have kaskoforsikring kan jeg vælge at have en selvrisiko fra Kr. 6.000.- til Kr. 20.000.-
Med en kaskoforsikring skal der betales 1 procent til staten, hvilken ikke skal betale hvis jeg bare har en ansvarsforsikring????

Så f.eks med Kr. 20.000.- i selvrisiko og en kasko på Kr. 30.000.- Har jeg faktisk Kr. 50.000.- at gøre godt med per år i skader.
Jeg har selvfølgelig ikke en ide om, hvilken skader jeg eventuelt kan få og hvad de koster at lave.
Det ville jo være virkelig ærgerligt hvis båden enten sank eller blev stjålet. Så ville jeg jo miste alt. Hvor stor er chancen for at det sker ?

Nogen snakker om at jeg lovligt kan sælge 3 procent til et tysk firma, og så undgå den danske misundelseafgift. Andre snakker om, at det ikke er en lovlig måde at undgå afgiften på.
Afgiften til staten er ca. 50 % af forsikringen
Jeg er ikke så meget til de forskellige krumspring for at udgå at følge reglerne. Jeg har en fornemmelse af, at jeg ikke vil kunne tage det afslappende, hvis jeg ved at reglerne er blevet bøjet. Så den model vil jeg ikke kaste mig ud i.

Det som jeg ikke kan forstå, er at der kun er afgift i forbindelse med kasko og ikke en general regel for både i det hele tage.
Jeg kan heller ikke forstå at det kun gælder både, og f.eks ikke også gælder campingvogne.
Men der kan jo skrives tykke bøger om de ting man synes er lidt mærkelige.

Nå, jeg skal tænke mig om.
Har jeg lyst til at betale Kr. 2.500.- per mdr for at føle mig sikker, eller har jeg lyst til at betale max kr. 1.000.- per år for at føle mig usikker.

Jeg tror jeg skal have snakket med nogle forskellige og høre deres indgangsvinkel til dette dilemma.
Hele projektet handler jo for mig om, at kunne bo billigt i forhold til hvis jeg skulle anskaffe mig en lejlighed eller et hus. Så selvfølgelig vil jeg gerne sparer kr. 29.000.- om året. De penge kunne bruges til mange andre fornøjelser. Men det er jo selvfølgelig ikke pengene værd, hvis jeg er utryg det meste af tiden.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *